Barnemat på Fedon-vis

"Selv en Porsche ville neppe kjøre fort og lenge på dårlig bensin. Slik er det også med oss mennesker".

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Anmeldelsen stod på trykk i Ren Mat nr 6-2008

 

En samlet norsk miljøbevegelse ber folk om å spise mindre kjøtt og mer vegetabiler. Hvorfor skal vi da låne øre til en mann som Fedon Lindberg, som oppfordrer folk i den rike del av verden til å spise pålegget uten brød og mest mulig kjøtt til middag?

 

Nedsabling av sukker

Jo, fordi Dr Lindberg og hans meningsfeller kan være en spennende alliert for økobevegelsen. Hans nyeste bok heter Barn i Balanse og er skrevet sammen med Merete Hansen-Møllerud. Forfatterne er rimelig konsekvente i sine anbefalinger om å kjøpe økologisk mat. I tillegg er de praktfulle motstandere av søppelmat. De hamrer inn at matkvalitet må prioriteres - også for barn. Hør bare:

 

" Du ville vel ikke i din villeste fantasi gitt pommes frites eller cola til katten eller hunden din, så hvorfor gjør du det med barna dine?"

 

"Billig mat er som regel dårlig mat. Barn som i dag er så "heldige" å få servert mat på SFO, får som regel følgende meny: risgrøt, vafler, pizza grandiosa, yoghurt med sukker, tomatsuppe med loff, pølser og potetmos, ostesmørbrød med mer. Alt dette er søppelmat og vomfyll!"

 

 

Oss mat-moralister imellom

Boka inneholder tips og råd for å gjøre barns hverdagsmat sunnere, fra graviditeten til ungdomskolealder. En leser som strever med å få i barna økologisk mat når de egentlig bare vil ha sjoko-pops, vil kunne ha nytte av virkemidlene som presenteres her. Leseverdig er også kapittelet om ansvarsdeling, som kan oppsummeres slik: Foreldrene er ansvarlige for hva, når og hvor det spises.

Barna er ansvarlige for hvor mye og om det spises.

 

 

Helse, en privatsak

Boka henvender seg til bekymrede foreldre, og fremstiller helt konsekvent helse som en privatsak: Du og dine barn blir det dere spiser. Gravide anbefales å unngå sterkt forurensede områder, og forfatterne fremsetter et fromt ønske om at brusautomater bør "forsvinne fra alle skoler". Tanker om politisk organisering eller kollektive løsninger for bedre matkvalitet er dessverre totalt fraværende.

 

Inkonsekvenser

Det er en smule svimlende å befinne seg flere timer i et univers hvor poteter og brød er fy-mat. Det blir ikke bedre av at boka ikke er helt gjennomarbeidet, muligens fordi de to forfatterne ikke er helt enige? Gul ost, for eksempel, er på side 42 anbefalt som proteinrik kost, mens det på side 61 er utelatt fra lista over anbefalte matvarer i "proteinballongen". Og etter side opp og side ned om behovet for økt proteininntak, anbefales det plutselig på side 161 at alle spiser to til tre vegetarmiddager i uken.

 

Mat og kommunikasjon

Folk som ønsker å forstå den norske offentlige debatten om mat og matkvalitet bør definitivt lese denne boka. I motsetning til økobevegelsen, har Dr Lindberg stor innflytelse på menigmanns oppfatning av hva som er sunt og usunt, og her er mye å lære både om mat og om kommunikasjonsmetoder. 

 

 

 

Barn i balanse

Smart mat til alle barn

Av Dr Fedon A. Lindberg og Merete Hansen-Møllerud

Gyldendal Forlag 2008

 

 

 

En smakebit fra boka:

 

Mammas rosa dessert

300 g halvtinte, usukrede bringebær

1 boks kesam vanilje

12 valnøtter

4 ruter 70 % mørk sjokolade

 

Rør bringebær og kesam godt samen til en tykk, rosa røre. Hakk valnøtter og sjokolade, og bland inn i den rosa røren. Server desserten i dessertskåler - gjerne på en hverdag! Denne desserten er vel bortimot den sunneste du kan spise, og så frisk og god!