Svanen vil merke mat

- Vi ønsker selvsagt å stimulere til økt bruk av økologiske råvarer, sier direktør Alvhild Hedstein i Svanen.

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Artikkelen ble først publisert i Ren Mat nr 1-2010

 

Det nordiske miljømerket Svanen har satt i gang en forstudie om miljømerking av mat.

-         Det finnes ingen god miljøveiledning for forbrukere på matvarer, sier direktør Alvhild Hedstein i Svanen Norge.

-          Ø-merket viser vei til de mest miljøvennlige råvarene, men folk kjøper stadig mer ferdigmat. Da trenger de veiledning for å finne de produsentene som tar mest miljøhensyn.

Brød og bakervarer

Pilotstudien som Svanen har igangsatt gjelder brød og bakervarer. – Bakeriene bruker mye energi til ovnene, det er en del tilsettingsstoffer i brød, det brukes ulike typer rengjøringsmidler og ulike typer emballasje. Alt dette skal vi vurdere i pilotstudien, slik vi pleier å gjøre når vi går inn på et nytt område. Og så ønsker vi selvsagt å stimulere til økt bruk av økologiske råvarer, forklarer Hedstein.

Frykter forvirring

I Danmark har både Økologisk Landsforening og Coop advart mot konsekvensene av svanemerket mat. – Dette vil bare skape forvirring om hva som er den beste garantien for bærekraftige matvarer, sier direktør Paul Holmbeck i Økologisk Landsforening til avisen Økologi & Erhverv.

-         Det er helt håpløst for forbrukeren å stå i butikken og velge mellom Ø-merket, Fairtrade-merket og Svanemerket kaffe. Slik skal vi selvsagt ikke ha det! sier en engasjert Alvhild Hedstein.

Garanterer (noe)økologisk

-         For det første er det helt uaktuelt for oss å merke rene råvarer som gulrøtter, kaffe eller kjøttstykker. Dersom forstudien viser at det er mulig å synliggjøre miljøforbedringer ved å svanemerke ferdigmat så kommer vi til å gjøre det. Men da vil en viktig del av hensikten være å øke omsettingen av økologiske råvarer.

-         Hvor stor økoandel vil dere kreve? Kan man svanemerke brød med 10 % økologisk mel?

-         Jeg kan garantere at det blir krav om noen økologiske ingredienser. Hvor stor økoandelen blir kan jeg ikke forskuttere nå. Det vil bli vedtatt i den nordiske miljømerkingsnemnden. Kravene må være mulige å gjennomføre i alle de nordiske landene, og det er noe av utfordringen, sier Alvhild Hedstein i Svanen.

Debio er positive

-         Under forutsetning av at Svanen velger miljøvennlige råvarer, og ikke bare ser på miljøvennlig emballasje og transport, så vil svanemerking av mat styrke og ikke svekke utbudet av økologisk mat, sier daglig leder Gjermund Stormoen i det norske kontrollorganet Debio.

-         Det at Svanen vil miljømerke mat, er ikke det et tegn på at Debio har sovet i timen og ikke klart å stille nye krav om redusert emballasje og energiforbruk til økobedriftene?

-         Det er veldig vanskelig å stille økte krav til økobedriftene når salget går ned. Økoandelen i det norske markedet er svært liten og tåler ikke noe særlig eksperimentering. Hvis Svanen stiller krav om at råvarene skal være ø-merket så ser jeg på det som en stor mulighet for å utvikle et mer miljøvennlig matvaresystem, svarer Stormoen.

-         Og hvis Svanemerket mat ikke trenger å være økologisk?

-         Men det forutsetter jeg. Alt annet vil være å forvirre forbrukerne, svarer Stormoen kontant.