Smaken av hund

Har alle kyllinger i Norge det godt? Svaret er nei. Det dokumenteres i filmen ”Smaken av hund” - som du ikke får se på TV.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

Har du hørt at norske bønder kjøper kraftfôr med soya fra Mosambik? At fattige afrikanske bønder har fått en gyllen sjanse med kontraktsdyrking av soya for Felleskjøpet? At Felleskjøpet støtter utvikling i det lutfattige Mosambik, blant annet fordi landet er helt GMO-fritt?

Dette er ikke løgn. Men det er ikke hele sannheten heller.

 

I filmen ”Smaken av hund” dokumenterer Are Syvertsen og Jon Martin Førland at soya-importen fra Mosambik utgjør 0,0075% av soyaimporten til Norge de siste tre årene. Det er ingen trykkfeil: 0,0075%. Samtidig importerer Norge 400 000 tonn soyabønner årlig fra delstaten Mato Grosso i Brasil – akkurat den delstaten hvor den økende soyadyrkingen er med på å fortrenge regnskogen.

 

Syvertsen og Førland stiller viktige spørsmål i sin dokumentar. Er Mosambik-prosjektet bare et PR-prosjekt for å unngå kritikk av soyaimporten fra Brasil? Hvor langt er kort? Er Tines produkter kortreiste når kyrne har spist soya fra Brasil? Er det sant at Tine ikke driver markedsføring mot barn? Og har alle kyllinger i Norge det godt?

 

”Smaken av Hund” ble nektet vist på både NRK og TV2, med ulike begrunnelser. Det er ikke vanskelig å se de presseetiske betenkelighetene med filmen. Her er frekk klipping, bruk av skjult kamera, og enkelte små tabber er blitt blåst unødvendig opp.

 

Samtidig er deler av filmen et svært solid stykke journalistisk arbeid. Jeg har aldri før sett levende bilder av hvordan daggamle kyllinger kastes ned på samlebåndet (!) og hvordan ”kyllingtreskeren” – et monster av en maskin – plukker opp 30 dager gamle kyllinger for å pakke dem og sende dem på slakteriet. Disse bildene burde hele befolkningen få se. Da ville etterspørselen etter billig konvensjonell kylling sunket dramatisk.

 

Derfor bør du se denne filmen, og diskutere den med dine venner. Her er mye å lære om både presseetiske grenseganger og pr-virksomhet i den konvensjonelle matindustrien. Filmen blir ikke vist på tv men kan kjøpes på dvd fra filmskaperne (kontakt are@incakola.tv)

 

Smaken av hund. Av Are Syvertsen og Jon Martin Førland. Incakola Productions 2006