Skolefrukt fikk nådefrist

12 000 elever mottar fortsatt sin daglige økologiske skolefrukt, selv om høy toll på importerte øko-epler gir store ekstrautgifter for skolefruktleverandørene.


> Marte Rostvåg Ulltveit-Moe


- Hvis jeg ikke får tollnedsettelse på økologiske epler innen 28. september, må jeg stanse hele skolefruktleveringen, sa Geir Ole Sætremyr i Firmaet ØkoDirekt til Ren Mat i september.

Dårlige avlinger av norske øko-epler gjorde at Sætremyr var tvunget til å starte importere øko-epler midt i høysesongen for norske epler. Høy toll på importerte epler gjorde dette til en dyr affære.

Het potet
Spørsmålet om lavere toll for økologiske enn konvensjonelle produkter er tydeligvis en het potet for det Senterparti-styrte Landbruksdepartementet.

- I utgangspunktet er det utrolig viktig å bruke den økte etterspørselen etter økologisk mat til å få opp norsk produksjon. Det kan bli veldig trykk på importvernet framover, sa politisk rådgiver i Landbruksdepartementet Sigrid Hjørnegård til Ren Mat i september. Departementet avslo like etter Sætremyrs anke på avslaget om tollnedsettelse.

Igangsatt aktiviteter
Likevel har Sætremyr og selskapene han samarbeider med valgt å fortsette med leveransene av økologisk skolefrukt. – Årsaken er at myndighetene har satt i gang aktiviteter som viser at de ønsker økologisk skolefrukt, uten at jeg ønsker å gå nærmere inn på dette nå, sier Sætremyr til Ren Mat.