Øko-redaktør på sprøytekurs

Farlig, farlig – og helt trygt. Dette er budskapet norske bønder lærer på sprøytekurs. Og et sprøytemiddel som har blitt forbudt, er lov å bruke på matvekster over to år seinere.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

Ren Mat ønsker å belyse norske bønders holdninger til og kunnskaper om giftige sprøytemidler. Derfor meldte redaktøren seg på sprøytekurs. Uten sprøytekurs og bestått eksamen får ikke bønder kjøpe ”plantevernmidler til profesjonell bruk”.

 

I tre dager observerte jeg hvordan kurset svinger fram og tilbake. Deltakerne på kurset ble innprentet at sprøyting kan være farlig. Bruk hansker og maske! Hvis du får søl på henda må du vaske deg med en gang! Husk sikkerhetssoner mot vassdrag – mange sprøytemidler er farlige for fisk.

 

Samtidig var kursleder og bøndene enige om at sprøyting er en helt nødvendig, vanlig og ufarlig arbeidsoppgave. - Hvis det ikke hadde vært greit hadde det ikke vært lov, forklarte kursleder Jan Karstein Henriksen.

 

Forbudt og forbudt, fru Blom

Det å forby et sprøytemiddel er tydeligvis ikke så enkelt. - La oss si at et middel mister godkjenninga si i oktober i år. Det viste seg kanskje å være skadeligere enn vi trodde. Da er det fortsatt lov å importere middelet ut kalenderåret. Så er det lov å selge middelet ut 2007, og lov å bruke middelet ut 2008. Litt hensyn må man jo ta til folk som driver næring, mener kursleder Henriksen.

 

Sjef for Mattilsynets seksjon for plantevernmidler Heidi Morka kommenterer til Dagsavisen at alvorlige funn av sprøytemidler vil føre til at de trekkes fra markedet med umiddelbar virkning. – Men det har aldri hendt i løpet av mine 13 år i yrket, sier Morka til Dagsavisen.

 

Hele artikkelen i Ren Mat kan du lese her. (stor fil, vær tålmodig!)

 

Dagsavisens artikkel om sprøytekurset kan du lese her:

http://www.dagsavisen.no/innenriks/article2377270.ece

 

Illustrasjonsbildene er tatt av fotograf Daniel Paida Larsen. Du kan se flere av bildene til saken her:

http://www.paida.no/images/Renmat/sproyte/index.htm