Øko-butikktesten 2008: Det handler om vilje

Ren Mat har for femte gang sjekket utvalget av økologisk mat i dagligvarekjedene. Helios (bildet) haler i land seieren, og Coop Prix kommer som en komet.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

Økobutikktesten ble først trykket i Ren Mat nr 5-2008

 

 

Mye økomat har fått plass i butikkhyllene siden Ren Mat gjennomførte den første øko-butikktesten i 2002. Den gode nyheten er at noen få økoprodukter åpenbart har blitt standardsortiment.

 

Økologisk barnemat på glass er selvskrevent i butikkene. Selv sinkene i Kiwi og Bunnpris fører økologisk melk, rømme, kaffe, gulrøtter og brød (!). Bare siden i fjor har det blitt betraktelig enklere å få tak i økologisk brød og variert økopålegg - ihvertfall for dem som liker ost.

 

Årets overraskelse er Coop Prix, som fyker opp til fjerdeplass i testen. Dette viser at også lavpriskjedene kan selge økomat hvis de vil. Det er påfallende at Prix slår både Meny og Coop Mega, som begge er fullsortimentsbutikker som profilerer seg på godt utvalg og stor valgfrihet. Disse kjedene må rett og slett skjerpe seg for å henge med i toppen.

 

Blant de andre lavprisbutikkene har det skjedd mye siden i fjor. Både Spar, Rimi og Kiwi har bedret utvalget av økovarer betraktelig. Desverre er disse butikkene ikke spesielt flinke til å profilere de økologiske varene, og ofte må kundene leke detektiv i hylla for allergivarer for å finne økologisk ris og pasta. Men en bedre plassering av økovarene vil lavprisbutikkene vise at de satser også på økologi, og kundene ville fått en reell mulighet til å vise at de ønsker økomat.

 

Bunnpris er inkludert i testen for første gang, og varter opp med 15 poeng. Det er bedre enn vi hadde forventet, på bakgrunn av eieren Trond Lykkes åpenbare fordommer mot økologisk mat. Bunnprisbutikkene i Trondheim har da også et betydelig lavere øko-utvalg enn den beste Bunnprisen vi fant i Oslo.

 

Joker er også en nykommer i testen, med bunnplassering og kun 4 poeng. Her er det store muligheter for forbedring, og vi blir ikke overrasket om det skulle dukke opp bedre Joker-butikker i nær framtid.

 

De tre beste kjedene er ganske enkelt i en klasse for seg. Hatten av for Helios, Jacobs og Ultra!

 

 

Resultat av butikktesten:

 

1. Helios  85 poeng

 

2. Jacobs  83 poeng

 

3. Ultra  81 poeng

 

4. Coop Prix  76 poeng, beste lavpriskjede

 

5. Meny  70 poeng, minus 13%

 

6. Coop Mega  68 poeng, minus 14%

 

7. Ica Maxi  63 poeng, 57% økning

 

8. Safari  61 poeng

 

9. Ica  60 poeng

 

10. Coop Obs  47 poeng

 

11. Spar  35 poeng, 45 % økning

 

12. Rimi  26 poeng, 225 % økning

 

13. Rema 1000  16 poeng, minus 15%

 

14. Bunnpris  15 poeng, ny i testen

 

15. Kiwi  15 poeng, 36% økning

 

16. Joker  4 poeng, ny i testen

 

Hele økobutikktesten kan lastes ned her (stor fil, vær tålmodig!)