Øko-butikktesten 2007: Sinkene kommer etter

Ren Mat har for fjerde gang gjennomført vår store øko-butikktest. Jakobs er årets vinner, og sinkene har skjerpet seg.


 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Øko-butikktesten ble trykket i Ren Mat nr 5-2007

 

Ren Mats store øko-butikktest sjekker utvalget av 100 produkter i de 15 viktigste dagligvarekjedene i Norge. Det er fortsatt astronomiske forskjeller mellom de beste og de dårligste butikkene.

 

- Ja, vi kunne jo åpnet en hel butikk med bare økovarer, sa kjøpmann Knut Jacobsen ved Jacobs på Holtet i Oslo, da Ren Mat kronet ham til vinner av årets økobutikktest.

 

Ultra, Helios og Jacobs har dominert i toppen siden den første økobutikktesten i 2002. Dette er butikker med mange hundre økologiske matvarer i sortimentet, altså et mye større utvalg enn det som fremkommer i tabellen. Det er svært jevnt i toppen. Jacobs haler i år i land en knepen seier.

 

Store variasjoner

Middelhavsfarerne er forbausende stabile. Meny og Coop Mega har i år gått forbi Coop Prix, som i fjorårets test kapret en overraskende fjerdeplass. Likevel er det små endringer blant disse butikkene som alle gjør en hederlig innsats med å bringe økologisk mat ut til kundene. Her er det viktig å merke seg at det er svært store forskjeller innad i kjedene. For eksempel ligger en dårlig Prix-butikk lysår unna utvalget til vår testbutikk, Coop Prix Elverhøy i Tromsø.

 

100% økning

Blant sinkene har det skjedd mye siden i fjor. Når man bare fører ett økologisk produkt, skal det ikke store innsatsen til for å få 100 % økning, slik Lidl gjør. Likevel skal vi ikke kimse av dette segmentet. Lidl i Tyskland har satset stort på økologisk mat, og det ryktes om økologiske planer hos flere av sinkene her hjemme.

 

Øko i grønnsaksdisken

Økologisk mat er ikke lenger bare ”kaffe og riskaker”. Både i melkedisken og grønnsaksdisken kan man nå finne økologiske produkter. Økologiske gulrøtter er i ferd med å bli standardsortiment, 13 av de 15 kjedene fører øko-gulrøtter.

 

Pålegg og ferdigvarer

Det er fortsatt magert utvalg av økologisk pålegg. I svært mange butikker finnes ikke annet enn Tines økologiske Norvegia, samt økologisk syltetøy. Økologisk ferdigmat er også så godt som fraværende. For eksempel er det bare Helios som fører økologisk pizza.


 

 

Hele øko-butikktesten kan lastes ned her (stor fil, vær tålmodig!)