Rørosmeieriet - alle gode ting er tre

09.01.2017
Det Norsk Måltid ble arrangert i Stavanger 6. januar. I 2013 vant Røros Smør finalen i klassen Årets Meieriprodukt - foredlet, i 2015 vant Røros Rømme og lørdag 6. januar tok meieriet prisen igjen, denne gangen med Økologisk Cottage Cheese. Klassen Årets meieriprodukt - foredlet, har fått mange deltagere etter hvert. Det er en betydelig prestasjon å gå til topps tre ganger i løpet av de fire siste årene.

Det Norske Måltid startet i 2008, og regnes nå som en av landets viktigste matpriser. Målet er å skape et utstillingsvindu for norske råvarer og å jobbe for økt markedsføring, næringsutvikling og bærekraftig produksjon. Ipax Mat tok i 2014 over Det Norske Måltid.


Juryens begrunnelse
Rørosmeieriets Økologiske Cottage Cheese fikk prisen med følgende begrunnelse: Vinneren har laget et svært godt produkt og er dyktig og tydelig i sin kommunikasjon rundt produktet og sitt verdigrunnlag gjennom produktets emballasje. Produktet i seg selv har en ren, men samtidig kompleks smak, og har en fyldighet som skiller det fra andre produkter i samme kategori. Dette viser at vinneren er et premium-produkt, der råvare og produksjon spiller på lag.

Fra tre til 14 kategorier
Da Det Norske Måltid ble arrangert for første gang i 2008, var det tre kategorier: Årets råvare sjø, Årets råvare land og Årets produkt. I 2009 ble antall kategorier utvidet til 11 og i år kom det opp i 14, inkludert overraskelsen Juryens spesialpris.

2011 var også det første året en økologisk produsent gikk til topps. Det varvinnernorsk medalje årets måltid Kjerringøy gård i klassen Årets ost. I 2014 ble det to priser til Homlagård for deres økologiske kalkun. I 2015 fikk Dyre Gård pris for sin økologiske eplemost og Grim & Gryt, Norges første økologiske bryggeri, vant klassen for tradisjonsøl med produktet 6060 Lys Øl.

Årets finalister
Her er finalistene i Det Norske Måltid 2016. De økologiske produsentene er markert med rødt og vinnerene uthevet.

Årets sjømat oppdrett: Økologisk laks, Flakstadvåg laks AS, Troms, Salmaburger, Salmon Brands AS, Oslo og Fersk Ishavsrøye, Sigerfjord Fisk AS, Nordland

Årets sjømat villfanget: Norway Seafoods Torskeloin, Norway Seafoods AS, Nordland, Årets sjømat villfanget: Mørnet Biff av Hval, Myklebust Hvalprodukter AS, Møre og Romsdal og Villkveite filet, Domstein Sjømat AS, Rogaland

Årets sjømat foredlet: Halvors Boknafisk loin, Halvors Tradisjonsfisk AS, Troms, Røkt Ishavsrøye, Sigerfjord Fisk AS, Nordland og Porsmarinert Einerrøykt Svanøylaks, Svanøy Røykeri AS, Sogn og Fjordane

Årets det grønne – naturelle: Rosettkål, Vang Gård, Oppland, Økologiske poteter fra Sandholt & Eftedal, Svanepotet AS, Vestfold og Skjærgaardsløk, Skjærgaarden gartneri, Vestfold

Årets det grønne – foredlet: Grønvik Eplemost, Grønvik Gard, Rogaland, Grønvik Eplemost – Summerred, Grønvik Gard, Rogaland og Lippertdrikke Eple & Bringebærjuice, Frode Lippert, Østfold

Årets kjøtt: Lammecarré av Klosterlam, Klostergarden, Rogaland, Limousin Mørbrad, Oppdal Smak og Behag / Megarden Limousin, Sør –Trøndelag og Gilde Årets ferske sommerlam – Grillribbe naturell, Gilde, Nortura SA, Oslo

Årets kjøtt foredlet: Hockey, Ask Gård Foredling, Buskerud, Gravet og lettrøkt flatbiff av reinsdyr, Brurskanken Rein, Nordland og Villsauskank Frøya, Dalpro Gårdsmat, Sør-Trøndelag

Årets godbit: Havsnø Flaksalt, North Sea Salt Works AS, Møre og Romsdal, Superknask knekkebrød – med havsalt, Energimat AS, Rogaland, Bringebærsorbet, Reins Kloster AS, Sør –Trøndelag og RørosIs Blåbærsorbet, Galåvolden Gård, Sør -Trøndelag

Årets meieriprodukt foredlet: Økologisk Cottage Cheese, Rørosmeieriet, Sør –Trøndelag, RørosIs Tjukkmjølksis med solbær, Galåvolden Gård, Sør –Trøndelag og Nýr, Grøndalen Gård, Akershus

Årets tradisjonsøl: Nøgne Ø Norsk Høst, Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri A/S, Aust-Agder, Okkelberg, Stjørdalsbryggeriet, Nord-Trøndelag og Vestlandskyss – Bringebær Saison, Lysefjorden Mikrobryggeri, Hordaland

Årets sider: Kvitanesen – Poesider 2016, Ulvik Frukt & Cideri, Hordaland, Balholm Handverkcider med humle, Balholm AS, Sogn og Fjordane og Balholm Handverkcider økologisk, Balholm AS, Sogn og Fjordane

Årets ost: Råblå, Grindal Ysteri AS, Sør –Trøndelag, Myrull, Grindal Ysteri AS, Sør –Trøndelag og Lille Aske, Bo Jensen, Rogaland

Juryens hederspris og DNBs publikumspris
Den høythengende hedersprisen gikk til Wenche Andersen. Hun er en av landets største matprofiler, gjennom daglig formidling på kjøkkenet i TV2s God Morgen Norge-sendinger. Tidligere vinnere er:

2015 Astri Riddervold
2014 Bodil Nordjorde
2013 Arne Brimi
2012 Halvor Heuch
2011 Ingrid Espelid Hovig

DNBs publikumspris stemmes fram blant finalistene. I år kåret de 500 gjestene på finalegallaen Grønvik Eplemost – Summerred til en verdig vinner. Med årets overraskelse, Juryens spesialpris, som gikk til Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS, ble det dermed delt ut 15 priser i løpet av arrangementet Det Norske Måltid i Stavanger. I januar 2018 er det 10-årsjubileum. Kan vi vente en jubileumspris?


Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Det Norske Måltid

.

Annonsører

Samarbeidspartnere